-->

09 Μαΐου 2013

Τι πρέπει να προσέξετε πριν δώσετε το smartphone ή το tablet στο παιδί σας

Τι πρέπει να προσέξετε πριν δώσετε το smartphone ή το tablet στο παιδί σας





Η ιστορία έχει δείξει ότι ούτε τα επίσημα καταστήματα διάθεσης app για smartphone και tablet, ούτε οι ίδιοι οι προγραμματιστές, αλλά ούτε οι Αρχές έχουν κατορθώσει να καταστήσουν την χρήση μικροεφαρμογών ασφαλή για τα παιδιά. Μάλιστα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: είναι πιθανότερο να δημοσιοποιείται πληροφορία για την χρήση πολλαπλών app από την ίδια συσκευή, να παρεκτρέπονται τα παιδιά σε αγορές μέσα από τα «παιδικά» app ή στα social media, χωρίς οι γονείς να το γνωρίζουν.

Τα γεγονότα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει με την δεύτερη ετήσια έρευνά της η αρμόδια για θέματα προστασίας του καταναλωτή στις ΗΠΑ, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο tech.in.gr


Απειλή για το απόρρητο των παιδιών τα kids apps, λέει στους γονείς η FTC

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς περιλαμβάνουν τα εξής:


Δοκιμάστε πρώτα εσείς το app, πριν το χρησιμοποιήσει το παιδί σας, για να διαπιστώσετε εάν το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά του είναι κατάλληλα.
Αξιοποιήστε τις δυνατότητες της συσκευής σας ή πιθανές ρυθμίσεις στο app για να περιορίσετε την δυνατότητα του παιδιού να κατεβάσει άλλα app, να κάνει αγορές ή να προσπελάσει άλλο υλικό.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε την σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi ή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε την συσκευή σε Airplane mode, ώστε να σταματήσετε τυχόν προσπάθεια σύνδεσης ή μετάδοσης δεδομένων κατά την χρήση του app από το παιδί.
Αναζητήστε δηλώσεις σχετικά με την συλλογή προσωπικών πληροφοριών και διαβεβαιώσεις σχετικά με την διάθεση των πληροφοριών που διαχέονται σε τρίτους. Εάν δεν τις βρείτε, μην το επιλέξετε, αναζητήστε άλλο app.
Ελέγξτε εάν το app συνδέεται στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης ή άλλα social media, σε υπηρεσίες gaming ή αλλού που επιτρέπουν το μοίρασμα φωτογραφιών, βίντεο, δεδομένων ή σε chat. Εξετάστε εάν μπορείτε να μπλοκάρετε ή να περιορίσετε τις λειτουργίες αυτές.
Μιλήστε στο παιδί και εξηγείστε τους περιορισμούς που θέτετε για το κατέβασμα, τις αγορές και την χρήση των app και κυρίως τι επιτρέπετε να μοιράζεται από την φορητή συσκευή.

Πάντως, τα παράπονα για την κοινή χρήση smartphone και tablet από τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα αυτιά των εταιρειών ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων.


Στην νεότερη έκδοση του Android 4.2 επιτρέπεται η δημιουργία λογαριασμών πολλαπλών χρηστών, ένα χαρακτηριστικό που θα επιτρέψει στους γονείς να θέσουν περιορισμούς για την χρήση της συσκευής από τα παιδιά.
Στα Windows Phone 8 υιοθετείται η λεγόμενη Παιδική Γωνία (Kids Corner), η οποία όπως περιγράφει η Microsoft, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να μοιραστείτε το τηλέφωνό σας με τα παιδιά σας, ώστε να μπορούν να παίζουν Angry Birds χωρίς το φόβο να στείλουν κατά λάθος γραπτό μήνυμα στο αφεντικό σας. Οι γονείς μπορούν πλέον να μοιράζονται τα κινητά τους τηλέφωνα με τα παιδιά τους χωρίς να ανησυχούν για τη διαγραφή φωτογραφιών, την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λάθος διεύθυνση, τις μη εγκεκριμένες αγορές ή κατά λάθος τηλεφωνικές κλήσεις. Μετά από μια απλή εγκατάσταση, οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα συγκεκριμένο χώρο στο τηλέφωνο για να παίζουν τα παιδιά - πλήρη με δυνατότητα προσαρμογής της οθόνης έναρξης - όπου τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές, παιχνίδια, μουσική και βίντεο που έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι γονείς.
Σε iPhone και iPad, προτείνεται η δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού στο iTunes για να αποφύγει ο γονέας την χρέωση του λογαριασμού του από αθέμιτες αγορές στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί το παιδί ή τον ορισμό του λεγόμενου iTunes Allowance που περιορίζει το ποσό που μπορεί να ξοδέψει.

Στην έκδοση 6.0 του iOS, επιτρέπεται να «κλειδώσει» η συσκευή σε ένα μόνο app. Επιπλέον, σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε την ανταπόκριση στο άγγιγμα σε κάποια μέρη της οθόνης περικυκλώνοντάς τα. Για να το κάνετε, πρέπει να ενεργοποιήσετε τοGuided Access: Επιλέξτε διαδοχικά Settings, General, Accessibility, και μεταβείτε στην ενότητα Learning για να ενεργοποιήσετε το Guided Access. Μετά επιλέξτε Set Passcode για να ορίσετε τον κωδικό με τον οποίο θα απενεργοποιείται το Guided Access.Ανοίξτε το app που θα χρησιμοποιήσει το παιδί, πατήστε τρεις φορές το Home Button για να εμφανιστεί το μενού με τις επιλογές προσβασιμότητας (μενού Accessibility), επιλέξτε Guided Access και κάντε κλικ στο Start για να αρχίσετε να επιλέγετε τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται να λειτουργεί το touch.

Ανθή Παναγιωτάκη

πηγή:In.gr Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια: