-->

14 Μαΐου 2013

Καναρινί ποδήλατο



Το Καναρινί ποδήλατο : Ελληνική ταινία, παραγωγής 1999 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταύρακα. Διάρκεια: 101΄.



Υπόθεση
Όταν ο Άρης, ένας νεαρός δάσκαλος αναλαμβάνει την έκτη τάξη σ' ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας διαπιστώνει ότι ένας από τους 11 χρονους μαθητές του, ο Λευτέρης, είναι κυριολεκτικά αγράμματος. Συλλαβίζει στοιχειωδώς στην ανάγνωση και από αριθμητική ξέρει μόνο πρόσθεση και αυτή όχι με σιγουριά. Όλη η τάξη (εδώ και χρόνια) γελάει μαζί του, με αποτέλεσμα ο Λευτέρης να νιώθει εντελώς περιθωριοποιημένος.
Ο δάσκαλος αποφασίζει να βοηθήσει το παιδί, αλλά στο δρόμο συναντά σοβαρά εμπόδια: Οι συνάδελφοί του και ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου τον αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία. Η μάνα και ο πατέρας του Λευτέρη αγαπούν το παιδί τους, αλλά ούτε μπορούν, ούτε ξέρουν να το βοηθήσουν. Τα άλλα παιδιά της τάξης απλώς γελάνε μαζί του. Η δυσπιστία του ίδιου του Λευτέρη, που για πρώτη φορά στη μικρή ζωή του συναντάει κάποιον που θέλει να τον βοηθήσει. Ο δάσκαλος όμως καταφέρνει όμως να ξεπεράσει τις δυσκολίες χάρη στην πίστη και την επιμονή του.


Παραγωγή:Ελληνική
Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Γιώργος Χάλαρης, Νίκος Γεωργάκης, Μάνος Βακούσης, Σία Κοσκινά, Θάνος Γραμμένος, Αλεξάνδρα Παντελάκη
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Σταύρακας
Σενάριο: Δημήτρης Σταύρακας, Στ. Τσιώλης, Β. Σπηλιόπουλος
Φωτογραφία- Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Κοστούμια: Τάσος Ζωγράφος
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ 1 Tonikon

Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για την Α/θμια: Εγκύκλιος: Γ2/4109/27-10-00.



Η ταινία προτείνεται στα παιδιά και από το βιβλίο της Γλώσσας της ΣΤ΄ Δημοτικού στα πλαίσια της 15ης ενότητας που φέρει τον τίτλο «Κινηματογράφος – Θέατρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: