-->

09 Μαΐου 2013

Γνωρίζετε που βρίσκονται τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο;

Τι κάνει το παιδί στο Facebook;






Αντί να κυνηγάμε φαντάσματα, θα ήταν προτιμότερο να μπούμε στο Facebook. Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για τους κηδεμόνες και όταν υπάρχει ανάγκη -ο κηδεμόνας είναι η γιαγιά-, τον ρόλο αυτό μπορούν και πρέπει να αναλαμβάνουν οι πραγματικοί φίλοι με την βοήθεια των δικών τους κηδεμόνων.

Η πρώτη διαπίστωση από το περιστατικό είναι ότι δεν τηρείται το όριο των 13 ετών για την δημιουργία λογαριασμού στο Facebook, ωστόσο αυτό δεν είναι νέο. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι, στο Facebook μπορεί να είσαι όπως θέλεις να εμφανίζεσαι, αλλά κι αυτό δεν είναι νέο.


Στην γειτονική Ιταλία, η ένωση γονέων στράφηκε επισήμως στην Δικαιοσύνη και αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην πολυεθνική εταιρεία για έγκλημα. Το κυριότερο επιχείρημα της ένωσης Moige είναι ότι το Facebookκαταπατά τον ιταλικό νόμο, όταν συνάπτει συμβόλαιο με παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν την νομική ικανότητα να το πράξουν, κατά την εγγραφή τους στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή αποτέλεσε η αυτοκτονία της 14χρονης Carolina Picchio τον Ιανουάριο του 2013, αφού είχε γίνει θύμα κοροϊδίας στο διαδίκτυο όταν δημοσιεύτηκε online βίντεο όπου εμφανιζόταν μεθυσμένη στο μπάνιο μετά από πάρτυ.
Γιατί να μην ανεβάζετε υλικό από τις προσωπικές σας στιγμές στο Διαδίκτυο

Τα παιδιά που γνωρίζονται online είναι πιθανό να κανονίσουν να γνωριστούν από κοντά -έρευνα του 2010 έδειχνε ότι 1 στα 12 παιδιά το κάνουν, με τις πιθανότητες να αυξάνονται για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας 15-16 χρονών (1 στα 7 παιδιά). Συνταρακτικό είναι ότι, όταν κανονίζουν μια τέτοια συνάντηση συνήθως περιορίζονται να ενημερώσουν κάποιον συνομήλικό τους ή κανέναν. Σε συνδυασμό με την άγνοια των κηδεμόνων, η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου -όλοι μπορούν να εμφανιστούν στο Facebook με ψεύτικο «προφίλ».
Μην μιλάς σε αγνώστους


Το Facebook είναι πολυσύχναστο στέκι και το πιθανότερο είναι ότι ένα παιδί θα βρει εκεί φίλους και συμμαθητές και μπορεί να γνωρίσει νέους από «φίλο» σε «φίλο». Για αυτό παραμένει ψηλά και μάλιστα ως υποχρέωση των παιδιώννα αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Η λίστα των υποχρεώσεων που οφείλουν να σέβονται οι ανήλικοι online καταρτίστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Facebook προτείνει τα ακόλουθα στους γονείς:



Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.

Τίποτα δεν θα σας βοηθήσει, εάν δεν μιλάτε με το παιδί.
«Συζητήστε με τον έφηβο»

Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί;
Επισκεφτείτε την σελίδα του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Επισκεφτείτε το cyberkid.gov.gr (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία)
ESET: Πως θα ενισχύσετε την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας
Τι να κάνετε εάν δείτε ένα μήνυμα αυτοκτονίας στο Ίντερνετ

Η επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu (at-αντικαθίσταται από το λεγόμενο «παπάκι») ath.forthnet.gr.

πηγή:in.gr

Γνωρίζετε που βρίσκονται τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: