-->

Ασφάλεια στο διαδίκτυο



Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η χρησιμότητα του Διαδικτύου είναι δεδομένη για τον πολίτη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και οι υπηρεσίες που προσφέρει το καθιστούν πολύτιμο εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας. Ωστόσο, η ορθή και ασφαλής αξιοποίησή του από τους μαθητές απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Η φύση του Διαδικτύου δεν εγγυάται ασφάλεια για τον ανήλικο χρήστη, καθώς οι δημοσιευμένες πληροφορίες δεν χαρακτηρίζονται πάντα από καταλληλότητα και εγκυρότητα, ενώ οι ταυτότητες και οι σκοποί των συντακτών δεν είναι πάντα εμφανείς.
Οι παρακάτω οδηγίες - συμβουλές ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου είναι απο το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Εκείνο που προέχει είναι η γνώση και όχι η δαιμονοποίηση του διαδικτύου που μοιάζει ο εύκολος δρόμος κυρίως για τους γονείς. Το Διαδίκτυο μέρος της καθημερινής μας ζωής, εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας, αποτελεί μια απτή πραγματικότητα στην οποία ανήκουμε και συμμετέχουμε ενεργά.


Picture
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο www.sch.gr κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές, θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία των παιδιών σας στο Διαδίκτυο και την αποτροπή ανεπίτρεπτων συμπεριφορών. Θεωρούμε χρήσιμο να τις διαβάσετε:

  •   Φροντίστε να ενημερωθείτε για το Διαδίκτυο.
  •   Αντιμετωπίστε το Διαδίκτυο ως ένα σύγχρονο αγαθό με πολλές θετικές πτυχές και σαφώς λιγότερες αρνητικές.
  •   Δείξτε στα παιδιά σας πως να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια. Συζητήστε μαζί τους για τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν.
  •   Μάθετε στα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες σε αγνώστους στο Διαδίκτυο.
  •   Μάθετε στα παιδιά σας να μην απαντούν ποτέ σε ανήθικα ή δελεαστικά μηνύματα. Εξηγήστε τους πως αν λάβουν τέτοια μηνύματα ή μηνύματα που δεν κατανοούν, δεν φταίνε αυτά και ότι θα πρέπει να σας ενημερώσουν.
  •   Αναφέρετε άμεσα τέτοια κρούσματα στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) που χρησιμοποιείτε.
  •   Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό «συμβόλαιο» για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι.
  •   Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε χώρο του σπιτιού με άμεση πρόσβαση από όλα τα μέλη της οικογένειας.
  •   Δημιουργήστε μία λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες ανάλογες της ηλικίας τους.
  •   Να επιβλέπετε τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, κατά τη σύνδεσή τους με το Διαδίκτυο και ειδικά κατά τις πρώτες προσπάθειές τους.
  •   Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των «Αγαπημένων» και του «Ιστορικού» του προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο (browser) που χρησιμοποιείτε.
  •   Εγκαταστήστε στον υπολογιστή του σπιτιού σας κάποιο ειδικό φίλτρο για τον έλεγχο του περιεχομένου του Διαδικτύου. Δείτε εδώ http://internet-filter-review.toptenreviews.com
  •   έναν ενδεικτικό κατάλογο.
  •   Ενημερωθείτε από τον πάροχο Διαδικτύου (ISP) που χρησιμοποιείτε για τις λύσεις γονικού ελέγχου (parental control) που προσφέρει.

  Συστρατευτείτε στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο καταγγέλλοντας οποιαδήποτε ιστοσελίδα με παράνομο περιεχόμενο στην Ελληνική Γραμμή Αναφοράς Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr).

Picture
Η παραπάνω παρουσίαση απευθύνεται στους γονείς και τους κηδεμόνες
Picture
Η παραπάνω ιστορία έχει τίτλο "Η καθημερινή ζωή της οικογένειας Γεωργίου"


ΟΔΗΓΙΕΣ   ΚΑΛΗΣ   ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ    ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ


1. Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που στέλνετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει:

● Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.
● Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
● Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά.

αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του διαδικτύου.

2. Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα
πληροφορίες που:

● Προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό.
● Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
● Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.
● Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.
● Αφορούν την παράνομη διανομή προγραμμάτων.
● Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό-προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται.
● Αφορούν υλικό με διαφημιστικά banner.

3. Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του διαδικτύου.

4. Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και να ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


1. Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

2. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.

3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

5. Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.

6. Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

7. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, βίντεο κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

8. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).

9. Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

10. Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμη και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!

              πηγές:8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας και sch.gr                        

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για παιδιά


Μαθαίνουμε για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια και ιστορίες:

Τα παιδιά, παίζοντας το Απέραντο Δάσος μέσα από την ιστορία του μικρού Νικόλα υιοθετούν σωστές συμπεριφορές κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Picture

Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας το Απέραντο Δάσος και πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα.     

Picture

 Το Insafe εξέδωσε ένα τριαντασέλιδο βιβλίο με πλούσιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με το οποίο επιδιώκει να εισαγάγει έννοιες της σύγχρονης τεχνολογίας, στο  καθηµερινό λεξιλόγιο και τις  δραστηριότητες των παιδιών.
Picture

Παίξε το παιχνίδι wild woods και μάθε περισσότερα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Picture
Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς σε ένα περιβάλλον όπου μπορείς να μάθεις πώς μπορείς να αξιοποιείς το διαδίκτυο με μεγαλύτερη ασφάλεια
Picture


Cyberkids: Είναι ιστοσελίδα για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.
Δημιουργήθηκε  από το Υπουργείο Πραστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και  αναφέρεται στην ασφάλεια στο διαδίκτυο.


                                                 για παιδιά ως 8 χρόνων
      



πληροφορίες για το ότι το διαδίκτυο «Δεν είναι παιχνίδι…» 
«Tips» για το τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν σερφάρουμε. 
Να μάθουμε παίζοντας, «Παίζω και μαθαίνω».



για παιδιά έως 12 ετών

Picture
Τα παιδιά μαθαίνουν  Tα βασικά του διαδικτύου 
     «Tips» 
        «Παιχνίδια»




για γονείς



Picture

Πληροφορίες για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών



          Χρήσιμα links για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο



Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας από τη Google

Συμβουλές και εργαλεία ελέγχου για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο
Σε μια εποχή που σε ποσοστό 80% τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον συναρπαστικό, αλλά αχαρτογράφητο κόσμο του Διαδικτύου, η Google αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για όλη την οικογένεια δημιουργώντας το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς για τα διαθέσιμα εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης, καθώς και να τους βοηθήσουμε να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια ασφαλή εμπειρία στο Διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Διονύσης Κολοκοτσάς, Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google.
Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την προστασία των παιδιών από ηλεκτρονικές απάτες, παρενοχλήσεις και ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου, τόνισαν στην παρουσίαση του Κέντρου Οικογενειακής Ασφάλειας έξι φορείς που έχουν αφιερώσει τις δράσεις τους στην υποστήριξη των παιδιών και της οικογένειας. Ο Συνήγορος του Παιδιού, το SafeLine, τοSaferinternet.gr, το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού και η Unicefαγκαλιάζουν την πρωτοβουλία της Google και στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά της.
Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την πραγματική έκταση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα παιδιά στον παγκόσμιο ιστό. Από εκείνα που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το 34% των ηλικιών 8-15 έχουν μπει στην διαδικασία να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω Ιντερνετ, στοιχείο αναμφίβολα ανησυχητικό. Ερευνα σε παιδιά Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού με πρόσβαση στο Διοδίκτυο, δείχνει ότι σε ποσοστό 34% σερφάρουν χωρίς την επίβλεψη των γονιών, ενώ μόλις σε ποσοστό 7% βρίσκονται πάντα υπό γονικό έλεγχο.
Ακόμη πιο συνταρακτικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά κάτω των 13 ετών και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες τυπικά δεν επιτρέπεται να διαθέτουν προφίλ. Κι όμως, το ένα στα 100 νήπια διαθέτει facebook, ενώ για τα παιδιά δημοτικού το ποσοστό ανέρχεται στο 46%. «Μόνο η βιομηχανία της τεχνολογίας μπορεί να θέσει αυστηρά όρια πρόσβασης για τους ανήλικους στα κοινωνικά δίκτυα, να κλείσει sites και να προστατεύσει τα παιδιά από ακατάλληλο υλικό. Αυτό κάνει την πρωτοβουλία της Google πολύ σημαντική για την ασφαλή πλοήγηση» τόνισε η κυρία Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι σαν «μετανάστες» σε αυτό τον νέο κόσμο του Διαδικτύου, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, και πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς για να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. «Οταν μια μέλλουσα μαμά μέσα στη χαρά της ανεβάζει στο facebook ακόμα και το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού της, πώς περιμένουμε από το παιδί να προστατεύσει τα προσωπικά του δεδομένα αύριο στον χώρο του Διαδικτύου» αναρωτήθηκε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, η διάχυση των social media στις νεαρές ηλικίες φτάνει το 79% για παιδιά από 13 – 17 ετών, ενώ για ηλικίες από 35 – 54 μόλις το 15% επισκέπτεται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι τα μεν παιδιά χρήζουν προστασίας, οι δε γονείς έχουν συνεχή ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης.«Το τείχος προστασίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας δεν χτίζεται με απαγορεύσεις»τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μιχάλης Κοντογιάννης,χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.
Τα όπλα των γονιών για την διαχείριση της online εμπειρίας των παιδιών
Το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας της Google εξοπλίζει γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τα ίδια τα παιδιά με διάφορα εργαλεία και στοιχεία ελέγχου για να αισθάνονται πιο ήρεμοι και ασφαλείς για όσα θα συναντήσουν τα παιδιά όταν κάνουν βόλτα στον «αχαρτογράφητο» κόσμο του Διαδικτύου.
«Οπως όταν τα παιδιά βγαίνουν βόλτα στην πόλη και τους λέμε πού μπορούν να κινηθούν και ποια μέρη δεν είναι κατάλληλα, έτσι μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση των παιδιών σε ανεπιθύμητες σελίδες ή περιεχόμενο στην αναζήτηση που κάνουν στο Google και το YouTube ακόμα και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου» εξήγησε ο κ. Κολοκοτσάς. Στην σελίδαwww.google.gr/familysafety οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν χρήσιμες συμβουλές, καθώς και οδηγίες βήμα βήμα για να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία, τα οποία είναι:
• Η ασφαλής αναζήτηση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και από το κινητό τους, έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο ιστοτόπων οι οποίοι περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και για την κατάργησή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης
• Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τη ρύθμιση της Ασφαλούς Αναζήτησης με έναν κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το Κλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης
• Επιπλέον, διατίθενται Οδηγίες Κοινότητας για το YouTube, οι οποίες περιγράφουν τον τύπο του περιεχομένου που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο
• Μέσω του συστήματος αξιολόγησης περιεχομένου, παρέχεται στον χρήστη η επιλογή κατάλληλων επιπέδων προβολής περιεχομένου και κοινής χρήσης πληροφοριών μέσω εφαρμογών που λαμβάνονται από το Android Market.



Δεν υπάρχουν σχόλια: