-->

27 Μαΐου 2013

Το τσίρκο (1928)


Το τσίρκο (1928)





Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν

Διάρκεια:   68΄ (ασπρόμαυρη, βωβός κινηματογράφος)

Υπόθεση

Στο πανηγύρι πεινασμένος και χωρίς φράγκο, ένας αλητάκος (Τσάρλι Τσάπλιν) χωρίς να ξέρει, αποκτά ένα κλεμμένο πορτοφόλι. Κυνηγημένος μπαίνει σ’ ένα τσίρκο, όπου χωρίς να το ξέρει και πάλι γίνεται το πρώτο νούμερο! Όταν όμως του δίνουν εκεί δουλειά τα πράγματα αλλάζουν δραματικά.
Μια αθάνατη κωμωδία του Τσάρλι Τσάπλιν, όπου το γέλιο και η συγκίνηση εναλλάσσονται, το αστείο και το σοβαρό συνυπάρχουν, όπως μόνο η παντομίμα του βωβού κινηματογράφου ήξερε να προσφέρει απλόχερα.





Σκηνές που ξεχωρίζουν: 

Ο Σαρλό πάνω στο σκοινί του ακροβάτη δέχεται την επίθεση μαϊμούδων που τον ξεγυμνώνουν, ο Σαρλό μέσα στην αίθουσα με του χίλιους καθρέφτες, οι περιπέτειές του με τα ζώα, η θλίψη του μπροστά στον στρογγυλό αποτύπωμα στο έδαφος που άφησε το τσίρκο μετά την αναχώρησή του.

Η σκηνή όπου ο Τσάρλι Τσάπλιν μπαίνει μέσα στο κλουβί του λιονταριού ήταν η πιο δύσκολη κι η πιο επίπονη σε όλη την καριέρα του μεγάλου κωμικού μια και χρειάστηκε να επαναληφθεί πάνω από 200 φορές. Ο Τσάπλιν εξασκήθηκε στο περπάτημα πάνω σε σκοινί επί βδομάδες πριν το έργο και τελικά στην σχετική σκηνή είναι αυτός που περπατά πάνω στο σκοινί 8 μέτρα πάνω από την γη.



Δείτε την ταινία

Δεν υπάρχουν σχόλια: