-->

10 Απριλίου 2013

Ο οριζόντιος διαμελισμός της ΕυρώπηςΜε τον όρο οριζόντιο διαμελισμό εννοούμε τη μορφολογία των ακτών και συγκεκριμένα τις διαφορές που έχουν ως προς το μήκος και το σχήμα, δηλαδή κόλπους, ακρωτήρια, χερσονήσους, νησιά κ.λπ.

Η Ευρώπη βρέχεται βόρεια από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανόδυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανόνότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο).
Η ακτογραμμή της είναι 77.902 χιλιόμετρα.

                                       ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΙΟι μεγαλύτερες χερσόνησοι της Ευρώπης είναι οι εξής:
1. Σκανδιναβική Χερσόνησος.

Αποτελείται από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Το βόρειο κομμάτι της Σκανδιναβίας σκεπάζεται από πάγους που με το πέρασμα των χρόνων έχουν διαβρώσει τις ακτές της και έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακούς δαντελωτούς κόλπους, τα "Φιορδ".


Τα πιο πολλά από αυτά θα τα συναντήσει κανείς στη Νορβηγία.

2.Ιβηρική χερσόνησος.
Αποτελείται από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

3. Ιταλική χερσόνησος.
Αποτελείται από την Ιταλία, το Βατικανό και τον Άγιο Μαρίνο.
4. Βαλκανική χερσόνησος.
Αποτελείται από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.
5. Η χερσόνησος της Κριμαίας.

ΝΗΣΙΑ

Στη Βαλκανική χερσόνησο οι σεισμοί και τα ηφαίστεια που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια δημιούργησαν κι ένα μεγάλο αριθμό νησιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα και η Κροατία.

  


Δείτε στον παρακάτω χάρτη τα 8 μεγαλύτερα σε έκταση νησιά της Ευρώπης και προσπαθήστε να τα εντοπίσετε και στο δικό σας χάρτη:Στην Ευρώπη θα συνατήσει κανείς μεγάλους κόλπους στους οποίους οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει σπουδαία λιμάνια τα οποία εξυπηρετούν τις συγκοινωνίες, το εμπόριο και τις μεταφορές.

Βρες τις μεγαλύτερες χερσονήσους και τους κόλπους της Ευρώπης με τη βοήθεια του Google earth.   κάνε κλικ Google Earth (kmz)


Βρες τις θάλασσες της Ευρώπης με τη βοήθεια του Google earth κάνε κλικ  Google API Html

μαθαίνω διασκεδάζοντας


Τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης βρίσκονται στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία, στο Αμβούργο στη Γερμανία, στη Μασσαλία στη Γαλλία, στην Αμβέρσα στο Βέλγιο, στο Λίβερπουλ στην Αγγλία και φυσικά στον Πειραιά στην Ελλάδα.
Κάνοντας ΚΛΙΚ στις μικρές εικόνες μπορείς να περιηγηθείς σε μερικά από τα παραπάνω λιμάνια:
Δεν υπάρχουν σχόλια: