-->

17 Απριλίου 2013

Η ζωή στα τροπικά δάσηΤα τροπικά δάση


Παρατηρήστε τον παγκόσμιο χάρτη και εντοπίστε τις περιοχές των τροπικών δασών σε κάθε ήπειρο. Εικόνα Jpegκάνε κλικ στο μπαλόνιΤα τροπικά δάση εκτείνονται στην τροπική ζώνη, κυρίως γύρω από τον Ισημερινό. 

Στις περιοχές αυτές οι βροχοπτώσεις είναι συνεχείς και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 20ο έως 30ο C καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Τα δάση αυτά αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου. Στα τροπικά δάση αναπτύσσεται πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Τροπικό δάσος Αμαζονίου


Οι συνθήκες που ευνοούν την πυκνή βλάστηση είναι:
  • η άφθονη υγρασία και οι συνεχείς βροχοπτώσεις
  • η σταθερή θερμοκρασία, μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου, όλο το χρόνο

Τα πλατύφυλλα δέντρα του τροπικού δάσους είναι αειθαλή. Αναπτύσσονται συνεχώς και φτάνουν σε μεγάλο ύψος που κυμαίνεται από 20 - 50 μέτρα.Έχουν πολύ πυκνό φύλλωμα, το οποίο εμποδίζει τις ακτίνες 
του Ήλιου να φθάσουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα αυτό να είναι πάντα υγρό και σκεπασμένο από σάπια φύλλα. Οι θρεπτικές ουσίες, που προέρχονται από την αποσύνθεση των φύλλων, απορροφώνται από τις ρίζες των δέντρων.
Όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό συναντάμε τροπικά δάση φυλλοβόλων δέντρων, στα οποία οι βροχοπτώσεις σημειώνονται κυρίως έπειτα από περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας. Η περίοδος των βροχοπτώσεων αποκαλείται υγρή περίοδος των μουσώνων.

Μουσώνας ονομάζεται ο ισχυρός εποχικός άνεμος που πνέει σε ορισμένα τμήματα των ωκεανών κοντά στις μεγάλες ηπείρους.Οι Μουσώνες δημιουργούνται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό και στη ΝΑ. Ασία καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Γης.

ΠΑΝΙΔΑ


Τα ζώα των τροπικών περιοχών είναι πολυάριθμα και εξαρτάται από την ήπειρο που εκτείνεται η τροπική ζώνη. 
Στην Αφρική έχουμε κυρίως έντομα, ερπετά, πουλιά, και φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα.
Στην Αμερική επίσης συναντάμε και αετούς, παπαγάλους τουκάνανακόντεςκαι βόεςιγκουάνα κλπ
Στην Ασία πάλι συναντάμε και πιθήκους, τίγρεις, νεροβούβαλους, πυγμαία γουρούνια κλπ
Δες άγρια ζώα της ζούγκλας και της σαβάνας ΚΛΙΚ
Οι μουσώνες from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου ΞάνθηςΦυτά και ζώα της τροπικής ζώνης
Οι Πυγμαίοι Flash appletΟι Πυγμαίοι είναι μία φυλή της Κεντρικής Αφρικής. Το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1.45 μ. και το βάρος τους τα 40 κιλά. Τρέφονται από το κυνήγι (πουλιά, αγριογούρουνα, αντιλόπες κ.ά.) και με καρπούς, ρίζες, φρούτα, μανιτάρια, μέλι κ.ά.
Κατασκευάζουν τις καλύβες τους, τα κρεβάτια τους και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων. Παίρνουν από το δάσος ό,τι χρειάζονται και σε ποσότητα μόνον όση χρειάζονται. Ζουν σε μικρές ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους με τύμπανα που κατασκευάζουν από δέρματα ζώων. Κάνουν τις δουλειές τους πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δεν κάνει πολλή ζέστη και δεν έχει πολλή υγρασία. Πολύ συχνά αλλάζουν περιοχή, όταν δεν βρίσκουν τροφή (περίπου κάθε δύο μήνες).


Οι Μπαντού Flash applet

Εικόνα 22.3: Μπαντού στη ΜοζαμβίκηΟι Μπαντού ζουν στην Αφρική και είναι γεωργοί. 
Επειδή το έδαφος των τροπικών δασών είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να το καλλιεργούν. Κάθε δύο χρόνια καίνε τα δέντρα μικρών περιοχών του δάσους, για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους δημιουργώντας έτσι νέα χωράφια.
 Δηλαδή δημιουργούν νέες περιοχές στο δάσος για να καλλιεργούν, όπου μεταφέρουν και τα χωριά τους. 
 Μετακινούνται γύρω από το δάσος 

περίπου κάθε δυο χρόνια, μόλις το 

έδαφος χάσει την αποδοτικότητά 

του. 

Η περιοχή που εκμεταλλεύονταν 

πολύ γρήγορα γίνεται δάσος ξανά. Και οι Μπαντού αγαπούν και σέβονται  

το δάσος.Οι Μπαντού φυτεύουν μανιόκ, από 

το οποίο παρασκευάζουν το ψωμί 

τους, επίσης καλλιεργούν 

καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα 

φυτά.

Ο καρπός του μανιόκ που καλλιεργούν οι Μπαντού
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΝΤΟΥ
διάβασε κι αυτόΜπαντού είναι ένας γενικός όρος για πάνω από 400 εθνοτικές ομάδες στην Αφρική, από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βόρειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική, που τις ενώνει μια κοινή γλωσσική οικογένεια, οι γλώσσες Μπαντού, και σε πολλές περιπτώσεις κοινά ήθη και έθιμα.Στις  γλώσσες τους "Μπαντού" σημαίνει άνθρωπος.
Παραδείγματα εθνοτήτων Μπαντού ανά χώρα:
Μια κούκλα γλυφές Μπαντού στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Παίδων της Ινδιανάπολης.

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ NATIONAL GEOGRAPHIC ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Really Wild Animals: Totally Tropical RainforestΚαι ο ποιητής Ν. Καββαδίας έγραψε ποίημα για τους μουσώνες:Δεν υπάρχουν σχόλια: