-->

22 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Οι δυο πάπιες θέλουν να περάσουν απέναντι.Εκτιμούν τον κίνδυνο και περνούν απέναντι ή γυρίζουν στο πεζοδρόμιο.


Τι είναι η στρογγυλοποίηση;

Συχνά στη θέση κάποιου αριθμού χρησιμοποιούμε κάποιον άλλο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, πολύ κοντινό στον αρχικό, για πρακτικούς λόγους. Αυτή η διαδικασία λέγεται στρογγυλοποίηση.

Σε ποιο ψηφίο στρογγυλοποιούμε τους αριθμούς;


Ανάλογα με την περίπτωση στρογγυλοποιούμε τους αριθμούς στα δέκατα, στα εκατοστά, στις δεκάδες, στις εκατοντάδες ή όπου είναι πιο κατάλληλο για να διευκολυνθούμε στους λογαριασμούς μας,χωρίς να παραποιηθεί η πραγματικότητα.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Για να στρογγυλοποιήσουμε έναν αριθμό, αρχικά «εντοπίζουμε» το ψηφίο στο οποίο θέλουμε να κάνουμε τη στρογγυλοποίηση. Στη συνέχεια κοιτάζουμε το ψηφίο που βρίσκεται δεξιά από εκείνο στο οποίο θα γίνει η στρογγυλοποίηση. 

1η περίπτωση
Αν το ψηφίο που βρίσκεται δεξιά από το ψηφίο στο οποίο θέλουμε να κάνουμε τη στρογγυλοποίηση είναι  0,1,2,3,4, τότε το ψηφίο αυτό και όλα τα επόμενά του, τα γράφουμε μηδενικάενώ τα προηγούμενά του μένουν ίδια.   

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
 Να γίνει στρογγυλοποίηση του αριθμού 5.548,42
στη  μονάδα: δηλαδή στο ψηφίο 8. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, κοιτάζουμε το ψηφίο που βρίσκεται δεξιά του. Είναι το 4. Έτσι, το ψηφίο αυτό (το 4) και όλα τα επόμενά του τα γράφουμε μηδενικά ενώ τα προηγούμενά του παραμένουν ίδια. Δηλαδή από 5.548,42θα γίνει 5.548,00 και τελικά  5.548 .   

2η περίπτωση

 Αν το ψηφίο που βρίσκεται δεξιά από το ψηφίο στο οποίο θέλουμε να κάνουμε τη στρογγυλοποίηση είναι  5,6,7,8,9, τότε το ψηφίο αυτό και όλα τα επόμενά του, τα γράφουμε μηδενικά ενώ αυξάνουμε κατά μία μονάδα, το ψηφίο στο οποίο κάνουμε τη στρογγυλοποίηση.

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Να γίνει στρογγυλοποίηση του αριθμού 12,355 στο   δέκατο: 
δηλαδή στο ψηφίο  3. Κοιτάζοντας το ψηφίο που βρίσκεται δεξιά του, βλέπουμε ότι είναι το 5. Άρα το ψηφίο αυτό (το 5) και όλα τα επόμενά του τα γράφουμε μηδενικά ενώ αυξάνουμε κατά μία μονάδα το ψηφίο στο οποίο στρογγυλοποιούμε. Δηλαδή από 12,355 θα γίνει 12,400  και τελικά 12,4 .    






ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ







Τα αποσπάσματα από τις ταινίες τα είδα στα εκπαιδευτικά ιστολόγια <<Πέμπτη και ... καλύτεροι 2!>> και <<Ποδήλατο>> και της Πέμπτης τα καμώματα

Μπορείς, αν θες, να εξασκηθείς στη στρογγυλοποίηση ,αν κάνεις κλικ στους παρακάτω συνδέσμους. 
Μερικές ασκήσεις  είναι λίγο δύσκολες και πρέπει να προσέξεις περισσότερο. Αν σε κάποιες δεν τα καταφέρεις μην απογοητευτείς.Διάλεξε αυτές που σου φαίνονται πιο εύκολες και ξεκίνα!

Διαδραστική κατανόηση στρογγυλοποίησης στo εκατοστό και στη δεκάδα ΚΛΙΚ


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗ
Στρογγυλοποίησε στην πλησιέστερη χιλιάδα ΚΛΙΚ
Στρογγυλοποίησε στο πλησιέστερο εκατοστό ΚΛΙΚ

ΚΡΕΜΑΛΑ


Στρογγυλοποίησε στη κοντινότερη χιλιάδα ΚΛΙΚ

Διαδραστικές ασκήσεις από το ιστολόγιο Εγκύκλιος Παιδεία




Δεν υπάρχουν σχόλια: