-->

21 Ιανουαρίου 2013

Η σημασία του υδρογραφικού δικτύου στη ζωή των ανθρώπων


Το υδρογραφικό δίκτυο  ενός τόπου είναι το σύνολο των περιοχών γλυκού νερού που διαθέτει ένας τόπος (δηλαδή όλοι οι ποταμοί, οι χείμαρροι, οι λίμνες, και οι πηγές που έχει ο τόπος αυτός)Το  υδρογραφικό δίκτυο εξυπηρετεί ανάγκες του ανθρώπου όπως:

  • ύδρευση     
  • άδρευση
  • μετακινήσεις
  • μεταφορές
  • ψυχαγωγία
  • παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Ύδρευση: παροχή πόσιμου νερού για την ικανοποίηση καθημερινών αναγκών

Άδρευση:  πότισμα καλλιεργημένων χωραφιών

Μετακίνηση: Πλεύση ποταμόπλοιου σε πλωτό ποταμό για τη μεταφορά ανθρώπων

Μεταφορές:Πλεύση ποταμόπλοιου σε πλωτό ποταμό για τη μεταφορά εμπορευμάτων

δες και ένα πολύ ωραίο βίντεο για το νερό
Η ιστορία του ανθρώπου συμβαδίζει με την ιστορία του νερού. Ο άνθρωπος επιδιώκει να ζει κοντά σε περιοχές που διαθέτουν νερό.Το 3000 π.Χ. κατά τη μινωική περίοδο αναπτύχθηκαν όλες οι χρήσεις του νερού. Οι ανασκαφές στα ανάκτορα της Κνωσού αποκάλυψαν ένα τέλειο αποχετευτικό σύστημα, λουτρά και εγκαταστάσεις για γεωργική εκμετάλλευση του νερού. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος από πολύ παλιά είχε συνδέσει τη ζωή του με το γλυκό νερό.
Δίκτυο αποχέτευσης στο ανάκτορο της Κνωσσού

Μια άλλη χρήση του νερού των ποταμών έκανε και ο Ηρακλής σε έναν από τους άθλους του. Θυμηθείτε ποιος ήταν ο άθλος αυτός και βρείτε στο χάρτη σε ποιους ποταμούς της Πελοπονήσσου άλλαξε τη ροή του νερού, για να το χρησιμοποιήσει. 

Κάνε κλικ στην εικόνα
Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, της Κίνας και των Ινδιών στήριζαν την ανάπτυξή τους στους ποταμούς  Τίγρη και ΕυφράτηΝείλοΚίτρινο ποταμό (Χουάνγκ Χο), Γάγγη και Ινδό αντίστοιχα.

Μεσοποταμία

   Στη Μεσοποταμία, μια πολύ εύφορη χώρα, με εκτεταμένες πεδιάδες , που ποτίζονται από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, έζησαν από πολύ νωρίς λαοί που ανέπτυξαν σημαντικότατους πολιτισμούς...
Οι λαοί της Μεσοποταμίας: Σουμέριοι,Ακκάδιοι,Βαβυλώνιοι,Αιγύπτιοι,Φοίνικες, Εβραίοι,Χετταίοι,Μήδοι και Πέρσες.


Βρίσκονται στην Ασία και διαρρέουν την Τουρκία τη Συρία και το Ιράκ
Χάρτης Μεσοποταμίας

Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο, στην εύφορη κοιλάδα του Νείλου, αναπτύχθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Κίνα

Η Αρχαία Κίνα δημιούργησε  ένα  μεγάλο πολιτισμό, η 

επιρροή του οποίου εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη 

νοτιοανατολική Ασία.

Κίτρινος ποταμός (Χουάνγκ Χο)

Ο υδάτινος όγκος του Κίτρινου ποταμού είναι μεγάλος και ακανόνιστος και γι' αυτό επικίνδυνος. Οι Κινέζοι λένε πως είναι ευλογία και κατάρα της Κίνας.

Ινδία

ΙΝΔΙΑ


Ο ποταμόςΓάγγης διαρρέει την Ινδία και το Μπαγκλαντές

Ο Ινδός ποταμός διαρρέει την Ινδία και το Πακιστάν

ΠΟΤΑΜΟΣ ΙΝΔΟΣΟ Ινδός Ποταμός κοντά στο Skardu του Πακιστάν
Ο Δούναβης και ο Μισισιπής στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πλωτοί ποταμοί, δηλαδή επιτρέπουν τη συγκοινωνία με ποταμόπλοια. Οι παραποτάμιες πόλεις έχουν πολλά οφέλη από τους ποταμούς.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει μια πόλη χτισμένη στις όχθες ενός μεγάλου πλωτού ποταμού, σε σχέση με μια άλλη πόλη που είναι χτισμένη μακριά από οποιοδήποτε υδρογραφικό δίκτυο;

Δες τους πλωτούς ποταμούς της Ευρώπης και μαθε για αυτούς