-->

04 Μαρτίου 2013

Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα


Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα




ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Όλοι οι μικροοργανισμοί,όλα  τα φυτά όλα  τα  ζώα (βιοτικά) που ζουν σε μια περιοχή καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, όπως η ηλιοφάνεια, το είδος του εδάφους, η θερμοκρασία (αβιοτικά) και οι σχέσεις μεταξύ τους αποτελούν ένα οικοσύστημα.

Δασικό οικοσύστημα



Οικοσύστημα λίμνης
Οικοσύστημα μπορεί να είναι μια έρημος, ένα λιβάδι, ένα δάσος ή ένα ποτάμι, αλλά και μια πόλη ή ακόμη και το διαμέρισμα που μένεις!

Οικοσύστημα λίμνης







ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ -ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ


Οι ζωντανοί οργανισμοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή λέγονται αυτότροφοι ή παραγωγοί.
 Χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου, για να φωτοσυνθέσουν ή να παράγουν την τροφή τους και είναι τα φυτά και το φυτοπλαγκτόν.


.
Οι ζωντανοί οργανισμοί που εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται για να ζήσουν τρώγοντας φυτά ή άλλα ζώα λέγονται ετερότροφοι ή καταναλωτές.





Τροφικές    αλυσίδες

Κάθε οργανισμός σε ένα οικοσύστημα τρέφεται από κάποιον ή κάποιους άλλους. Βρίσκοντας «ποιος τρώει ποιον» μπορούμε να τοποθετήσουμε τους οργανισμούς σε μια σειρά, έτσι ώστε ο καθένας να αποτελεί τροφή για τον επόμενο.
Πρώτα τοποθετούμε τα φυτά (αυτότροφοι οργανισμοί) στη συνέχεια τα φυτοφάγα ζώα μετά τα σαρκοφάγα και τέλος τα παμφάγα.
Η αλυσίδα που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο λέγεται τροφική αλυσίδα.



















 Η έλλειψη ή η εξαφάνιση ενός κρίκου της αλυσίδας

  δηλαδή ενός οργανισμού

δημιουργεί κινδύνους και για τους υπόλοιπους κρίκους 

- οργανισμούς.





Τροφικά πλέγματα

Οι τροφικές σχέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες απ' ό,τι μπορεί να φανεί στις τροφικές αλυσίδες, αφού όλα τα ζώα τρώνε περισσότερα από ένα είδη τροφής. Για παράδειγμα, οι βάτραχοι δεν τρέφονται μόνο με ακρίδες αλλά και με άλλα έντομα και οι αλεπούδες δεν τρέφονται μόνο με κότες. Κάθε ζώο ή φυτό μπορεί να γίνει τροφή για πολλά διαφορετικά είδη ζώων, άρα μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία τροφικές αλυσίδες. Η απεικόνιση των τροφικών σχέσεων στο οικοσύστημα είναι πληρέστερη στα τροφικά πλέγματα, που δείχνουν περισσότερες από μία τροφικές σχέσεις κάθε φορά.








Φτιάξε και εσύ τις δικές σου τροφικές αλυσίδες





Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα




Δραστηριότητες για τα οικοσυστήματα



Δεν υπάρχουν σχόλια: