-->

11 Μαρτίου 2013

Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του Δράμαλη - Δερβενάκια

Κεφάλαιο 9
Η εκστρατεία του Δράμαλη - Δερβενάκια
Κατά τη διάρκεια του 1821, οι Τούρκοι έστειλαν στην Πελοπόννησο τρία ασκέρια, για να καταπνίξουν την Επανάσταση. Κανένα τους όμως δεν τα κατάφερε λόγω της γενναίας αντίστασης των Ελλήνων αγωνιστών της Στερεάς Ελλάδας.
 Το ένα από αυτά διοικούσε ο Μαχμούτ, που ονομαζόταν και Δράμαλης επειδή καταγόταν από τη Δράμα.
Δράμαλης (Μαχμούτ) πασάς (1780 - 1822)

Ήταν ένας πολύ επικίνδυνος Τούρκος στρατηγός  με μεγάλη πείρα που διορίστηκε αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο για να καταπνίξει την Ελληνική  Επανάσταση..
  Την άνοιξη του 1822, αφού συγκέντρωσε στην Υπάτη 18.000 στρατιώτες (πεζούς και ιππείς), πυροβόλα και εκατοντάδες μεταφορικά ζώα, κατευθύνθηκε νότια.


Χωρίς να συναντήσει αντίσταση ο δυνατός στρατός του Δράμαλη πυρπόλησε τη Θήβα και μέσω των Μεγάρων πέρασε με τον πολυάριθμο στρατό του στην Κόρινθο. Από εκεί έφτασε μέχρι το Άργος.
Όλοι, μπροστά στο θέαμα του μεγάλου στρατού τρέπονται σε φυγή, εκτός από τον Κολοκοτρώνη, που θεωρεί ότι ο Δράμαλης δεν είναι ανίκητος.

Ο στρατός του Δράμαλη στην πεδιάδα του Άργους. Φαίνονται τα χαρακτηριστικά εμβλήματα του πασά, οι τρεις δηλαδή ιππούριδες στα κοντάρια με την ημισέληνο (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)


ο Κολοκοτρώνης οδηγεί τους αγωνιστές στην μάχη (πίνακας του Ν. Βαρβέρη, συλλογή Κουτλίδη)
Τότε ο Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους αγωνιστές έκλεισε τα περάσματα, και απομόνωσε τη στρατιά του Δράμαλη στην πεδιάδα της Αργολίδας.
Εφάρμοσε την τακτική της "καμένης γης" και έτσι οι Τούρκοι δεν έβρισκαν τροφή και νερό στον κάμπο του Άργους 
Οι οπλαρχηγοί πιστεύουν ότι ο Δράμαλης θα συνεχίσει την πορεία του για την Τρίπολη εκτός από τον Κολοκοτρώνη, που είναι βέβαιος ότι ο πασάς θα γυρίσει πίσω στην Κόρινθο.


Εξαντλημένοι από την πολιορκία του κάστρου, από την έλλειψη τροφής και τις ασθένειες, οι Οθωμανοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κόρινθο. Όμως οι τέσσερις οδοί διαφυγής είχαν καταληφθεί έγκαιρα από τις ελληνικές δυνάμεις, με εντολή του Κολοκοτρώνη. Ο ίδιος έπιασε το στενό των Δερβενακίων με 2.500 πολεμιστές, κρύβοντας μέσα σε θάμνους 800 από αυτούς.

Στις 26 Ιουλίου του 1822 έγινε φονική μάχη στα Δερβενάκια, κατά την οποία οι Τούρκοι στρατιώτες παγιδεύτηκαν. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, κατέφυγαν στην Κόρινθο. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα, ενώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.


Η μάχη στα στενά των Δερβενακίων, όπου η στρατηγική ευφυΐα του Κολοκοτρώνη και ο ηρωισμός του Νικηταρά χάρισαν στα ελληνικά όπλα μια λαμπρή νίκη (πίνακας του Θ. Βρυζάκη, συλλογή Κουτλίδη)
Ο Δράμαλης ακόμα πιο πολύ αποκλεισμένος, δέχτηκε την επίθεση από Νικηταρά και ΥψηλάντηΈχοντας χάσει το 1/5 του στρατεύματος του, πολεμικό υλικό και πολλά ζώα, ο Δράμαλης πέθανε από τη λύπη του στην Κόρινθο. Η Επανάσταση για άλλη μια φορά είχε σωθεί.
Η εκστρατεία του Δράμαλη - Δερβενάκια
8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)    Ποιος ήταν ο Δράμαλης;

Ο Δράμαλης ήταν πασάς της Λάρισας με μεγάλη στρατιωτική πείρα. Αφού κατέστειλε τα επαναστατικά κινήματα στο Πήλιο, στα Άγραφα και στον Ασπροπόταμο, διορίστηκε αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο για να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση.

2)    Πώς κινήθηκε ο Δράμαλης την άνοιξη του 1822;

Την άνοιξη του 1822 ο Δράμαλης, αφού συγκέντρωσε στην Υπάτη 18.000 στρατιώτες( πεζούς και ιππείς), πυροβόλα και εκατοντάδες μεταφορικά ζώα, κατευθύνθηκε νότια. Πυρπόλησε τη Θήβα και μέσω των Μεγάρων πέρασε με την πολυάριθμη στρατιά του στην Κόρινθο. Από εκεί έφτασε μέχρι το Άργος χωρίς να συναντήσει αντίσταση.

3)    Πώς κινήθηκαν οι Έλληνες για να τον αντιμετωπίσουν;

Ο Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους αγωνιστές έθεσε υπό τον έλεγχο του τις διαβάσεις και τα περάσματα, απομονώνοντας τη στρατιά του Δράμαλη στην πεδιάδα της Αργολίδας. Ταυτόχρονα μέσα στο φρούριο του Άργους κλείστηκαν ένοπλοι με αρχηγούς το Δημήτριο Υψηλάντη και το γιο του Κολοκοτρώνη, τον Πάνο. Οι επαναστάτες εφάρμοσαν την τακτική της «καμένης γης» σύμφωνα με την οποία κατέστρεφαν σκόπιμα τις καλλιέργειες και αφάνιζαν τα ζώα, ώστε να εμποδίζεται ο ανεφοδιασμός του εχθρού. Έτσι, και τώρα έκαψαν τα γεννήματα και τα αποθηκευμένα σιτηρά.

4)    Ποια θέση κατέλαβε ο Κολοκοτρώνης και ποιοι πήγαν μαζί του για να βοηθήσουν;Ο Κολοκοτρώνης κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων με 2.500 πολεμιστές, κρύβοντας μέσα σε θάμνους 800 από αυτούς. Κατέφθασαν για να τον βοηθήσουν και  άλλοι οπλαρχηγοί όπως ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο αδελφός του, Νικήτας Φλέσσας.

 5)    Τι γνωρίζεις για τη μάχη στα Δερβενάκια;

Οι Τούρκοι επειδή είχαν εξαντληθεί από την πολιορκία του κάστρου, από την έλλειψη τροφής και τις ασθένειες, αποφάσισαν να γυρίσουν στην Κόρινθο, αλλά όλοι οι δρόμοι προς τα εκεί  είχαν καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις. Έτσι ο τουρκικός στρατός παγιδεύτηκε στα Δερβενάκια, όπου στις 26 Ιουλίου έγινε φονική μάχη. Όσοι κατάφεραν να σωθούν κατέφυγαν στην Κόρινθο. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα, ενώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.

6)    Ποιο ήταν το τέλος του Δράμαλη;

Ο Δράμαλης έχοντας χάσει το 1/5 του στρατεύματος του, πολεμικό υλικό και πολλά ζώα, πέθανε από τη λύπη του στην Κόρινθο. Η Επανάσταση για άλλη μια φορά είχε σωθεί

πηγή e-selides


πηγή e-selides


Δεν υπάρχουν σχόλια: